Szász (Schwarcz/Schwartz) Imre Mezőkövesden született 1896. október 10-én. Édesapja a szendrőládi Schwarcz József vendéglős még Egerben halt meg 1943. február 7-én. A Nemzeti szálloda és kávéház tulajdonosa volt. Édesanyja Steiner Eszter/Etel Gyöngyösön született 1874-ben. Bátyja, Sándor (1898-1944) kereskedő lett Egerben. Húga Ilona (1898-1944) Schön Ármin magántitkárhoz ment feleségül. 

Fiatalságát már Egerben töltötte, ahol édesapja, Schwartz József a Nemzeti szálloda és kávéház tulajdonosa volt, ő pedig tanulmányai mellett aktívan vett részt a város sportéletében:

Sportolóként az ETE színeiben elsősorban műugrásban jeleskedett, de kitűnő gyorsúszó volt, vízilabdázott is, sőt, tagja volt az ETE futballcsapatának is. 1913-ban részt vett az első Egerben rendezett úszóversenyen, 1913-15 között tagja volt az Egri Torna Egylet (ETE) úszógárdájának.

Az első világháborúban a császári és királyi 60. gyalogezredben szolgált kezdetben zászlósként. Remek úszó volt és ezt a harcok során is bizonyította: 1916 nyarán többször átúszta az erős sodrású Dnyeszter folyót az ellenséges állások felderítésért. Ezért később megkapta a hadnagyi címet és a hadügyminiszter a tiszti nagy ezüst vitézségi éremmel tüntette ki. 1916. augusztus 31-én azonban orosz fogságba esett a ma Ukrajnához tartozó Halicsnál, miután a jobb szemébe csapódott egy gránátszilánk. Egy év fogság, sok nélkülözés után, 1917 szeptemberében térhetett vissza Egerbe, mint csererokkant. Nevét 1918 nyarán magyarosította Később, 1919 februárjában ő volt az első a Magyar Népköztársaság katonái közül, aki köztársasági nagy ezüst vitézségi érmet kapott. Galgócnál vett részt a csehek elleni harcban. Az ütközet második napján fogságba került és halálra ítélték. Az utolsó percben sikerült magát embereivel együtt kivágni. A miniszteri okirat megemlíti, hogy Szász hadnagy a tisztinagy ezüst vitézségi érmet már az orosz fronton is megszerezte.

 

Szász Imre fiatalkori képe

Az 1920-as évek második felében úszást és vízipólót egyaránt oktatott, képesített vidéki vízilabda-bíróként működött. 1925-ben Jászapátiban vállalt edzői munkát, ahol országos bajnok és rekorder úszót nevelt Fehér II Istvánból. Ezután egy évvel később Varsóba utazott, hogy a lengyel úszók oktatásával foglalkozzon, de pár hónap után onnan is visszahúzta szíve Egerbe.

1930 szeptemberében meghívták, hogy az olasz válogatott úszócsapatot az 1932. évi nyári olimpiai játékra (Los Angeles) trenírozza. Egészen 1940-ig szolgálta az olasz úszósportot és közben a római elitklub, a Romana Nuoto Roma trénerének is felkérték. Tanítványai közül a gyorsúszó Paolo Costoli (1910-1966) bronz- és ezüstérmeket nyert Európa-bajnokságokon. 1934-től San Remoban az U.S. Sanremese úszóinak edzéseit irányította, egyúttal kinevezték az ottani uszoda igazgatójának is. Közben a budapesti Nemzeti Sport szerkesztőségébe is írt.

Egri úszók és vízilabdázók egy csoportja 1931 telén. A jobb szélén a jobb szemére vak Szász Imre, az egri úszás megteremtője

Amikor a római úszóstadionban egy szaltót akart bemutatni ugrás közben visszaesett a trambulinra, beütötte a fejét, amely két helyen is betört, emellett hét fogának inthetett búcsút. Akik látták a balesetet, ahogyan az elismert – akkor már – edző vérző fejjel pottyan a vízbe, nagy volt a riadalom, többen beugrottak érte a medencébe. A parton aggódva nézték, mi történhetett vele, ehhez képest ő maga csitította a kedélyeket, hogy nincs semmi gond, ő bizony jól van. Mit neki a felhasadt fej, s hogy egy ideig csak levesen élhet. A történet jól jellemzi, milyen kemény férfi volt, pedig addigra már a jobb szemét is elveszítette az I. világháborúban.

 Szász 1940 tavaszán hazaköltözött Egerbe. A sportegyesületek „zsidótlanítása” következtében edzői állásban azonban nem reménykedhetett. A Széchenyi Hotelben sikerült munkát találnia, annak vendéglőjében klubhelyiséget alakított ki az Egri Torna Egylet tagjai számára.

1944-ben köztársasági vitézségi érme sem tudta megóvni a munkaszolgálattól. Előbb a szlovákiai Jolsván volt munkaszolgálatos, majd Lengyelországba került. 1944 végétől katonai szolgálatba állt, csehszlovákiai seregben harcolt a németek ellen. Időközben teljes családját elveszítette. Édesapja, Schwarcz József még 1943-ban elhunyt Egerben. Édesanyja Steiner Etel és két testvére, Sándor (1895-1944) és Schön Árminné Szász Ilona (1899-1944) Auschwitzban haltak meg, harmadik testvére, az orvos Endre pedig 1945-ben, Budapest ostroma idején halt meg.

1946 nyarán a Népsport már arról számolt be, hogy „egyetlen vidéki városban sincs olyan pezsgő úszóélet, mint Egerben.” Szászt kinevezték a Magyar Úszó Szövetség északi kerületi főtitkárának, tartalékos főhadnagyból tartalékos századossá léptették elő. 1948-ban az ifi úszókat oktatta Egerben. 1949 tavaszán hirtelen elhagyta Magyarországot, Bécsbe utazott, ahol egy évig edzősködött. 1950 augusztusában visszaköltözött Olaszországba.

1951-ben már Portugáliában vállalt munkát, a Lisszabon melletti Algésban egy patinás klub, a Sport Algés e Dafundo úszóinak és vízilabdázóinak tréningjeit vezette. A portugál vízilabda válogatott teljes egészében a SAD játékosaiból tevődött össze ó készítette fel a csapatot az 1952-es helsinki nyári olimpiára, ahol a várakozáson alul szerepeltek. Szászt is elsöpörte a népharag.

1953 telén érkezett meg feleségével, a lengyel Sofia Horowitzzal a chilei Santosba.

Sophia Horowitz (Drohobych, 1917 – Bécs, 1982)

Az chilei úszószövetség döntése szerint Szász Imrét, a híres magyar úszótrénert szerződtették a chilei úszók edzőjeként mivel már két olimpiára is felkészítette az olasz és a portugál úszócsapatot és sok francia, portugál és holland úszóbajnok is neki köszönhette sportsikereit.

Letelepedési engedélye 1953-ból

1965-ben vonult nyugalomba. Nyugdíjas éveire Bécsben telepedett le és ott is halt meg 1986. január 24-én. Felesége évekkel korábban hunyt el, gyermekük nem született.

Felhasznált irodalomjegyzék: 

Burgess, Ilana: Sopron Szasz (Horowitz). https://www.geni.com/people/Sophia-Szasz-Horowitz/6000000008389685405

Buttinger László: Előttük a német úszók isfejet hajtottak: Emlékek az egri úszósport aranykorából. In.: Népújság, 1986. 37. 306. p. 6.

Egy filmért kiáltó élet: Szász Imre a halál torkából kitörve Egertől São Paulóig nevelt úszó és vízilabdázó nemzedékeket. https://m4sport.hu/?s=Sz%C3%A1sz+Imre  (Letöltés 2023. jún. 19.)

Mussolini és Bud Spencer is hálás lehetett a magyar zsidó háborús hősnek. Bennem élő eredet. https://bennemeloeredet.hu/2022/09/14 ((Letöltés 2023. jún. 19.)